הדרכת הורים
מה זה הדרכת הורים?
הדרכת הורים היא מקום לבטא ולברר קשיים שעולים בהתמודדות עם הילדים ובהורות. מטרתה המרכזית לחזק את תחושת המסוגלות ההורית ויכולת ההתמודדות.
הדרכת הורים מספקת להורים מידע פסיכו-חינוכי על שלבים התפתחותיים שמאפיינים את גיל הילדים שלהם. מדובר בתהליך אישי, שמותאם כמו כפפה ליד, לצרכים של כל הורה והורה.
זה מקום לדבר על כל מה שרלוונטי להורות.
ומה המטרה של התהליך?
ללות בקשיים האישים, לקדם את התמקמות ההורה בתפקידו ההורי, ולספק כלים להתמודדות ופרספקטיבה.
דרך הדרכת ההורים, משתנה אופן ההסתכלות של ההורה על הדברים המתרחשים בבית, והוא מתחיל לפעול ממקום של כוחות פנימיים. בכך הוא מהווה מנוף לשינוי עבור הילד וסוכן סוציאליזציה באופן מודע.
בנוסף, הדרכת הורים מאפשרת ליצור את כל החיבורים בעולמו של הילד, מול המסגרת החינוכית, המשפחתית, והחברתית. הדרכות הורים מקצועיות נשענות על גופי ידע פסיכותרפוטיים, שמהותם ליצור הבנה של הצרכים ולקדם את הילדים דרך ההורה.
הדרכות ההורים במכון לב ארי ניתנות על ידי מטפלות מוסמכות בתחומי הפסיכותרפיה, הטיפול הדיאדי / משפחתי, תרפיה באומנויות, עו"ס ופסיכולוגיה. בשל כך מתאפשר עומק רגשי בתוך התהליך, אשר מתיר קשרים וסביכויות שלעתים נטמעו בהורים עוד משחר ילדותם. הניסיון הטיפולי של מדריכות ההורים, מאפשר ראייה רחבה של הילד.ה, ההורים והאנשים "שמאיישים" את תפקיד האם והאב כבני אדם – ומפנה להם "מקום" וכוחות.
כל המטפלות במכון לב ארי הן בעלות ניסיון טיפולי עשיר, בהורים ובילדים, ובכך נבדלת הדרכת ההורים במכון לב ארי מהדרכת הורים אצל "יועצות" שחסרות את הרקע הטיפולי.
להרחבת הקריאה:
מה העקרונות של הדרכת הורים?
הדרכת הורים מבוססת על 3 עקרונות עיקריים:
1. ההורה יבין מה הכי מאתגר אותו אישית ומה הם צרכיו שמבקשים מענה.
2. ההורה יבין את הצרכים של ילדו ואת השלב ההתפתחותי בו הוא נדרש לעזור לו להתקדם.
3. ההורה ימפה את דינימיקת היחסים בינו ובין הילד, ומתוך כך יוכל לגשת לדברים באופן מושכל יותר.
אז מה – הדרכת הורים זה טיפול רגשי בעצם?
הדרכת הורים יכולה להיות טיפולית במובן של לתת מקום לרגשות ומחשבות של ההורים. היא יכולה להיות ממוקדת וקצרת מועד או ממושכת יותר וארוכת מועד – תלוי בצרכים וברצון של ההורים.
מה הבדל בין טיפול להדרכת הורים?
שהדרכת הורים לוקחת בחשבון את ההורות, הילדים ומכוונת לאיזון ולהתקדמות בכל האספקטים בו זמנית. כאשר תמיד הפוקוס יחזור להיות סביב נושא ההורות.
מה מיוחד בהדרכת הורים לקראת לידה או סמוך ללידה?
לפעמים הדרכת הורים עוסקת בלידת אם או לידת אב, או שניהם. כי כשנולד תינוק, נולדים גם הורים. מדובר בתפקיד מאתגר לכל אדם. אשר טומן בחובו זכרונות עבר מהילדות, תקוות או פחדים מהעתיד. הדרכת ההורים מאפשרת כור היתוך לכל המחשבות הללו, ותומכת בגיבוש הזהות העצמית וההורית של ההורים. היא ממתנת את המעבר מהרווקות להורות. עוזרת להתארגן נפשית לקראת הנולד.
מה עושים בהדרכת הורים?
מדברים על הילדים, על איך זה מרגיש להיות אבא / אמא, מעלים התלבטויות איך לנהוג עם הילדים, ואיפה כדאי להתמקם מולם כהורים מול אתגרים, וגם יש מקום להביא את עצמנו כבני אדם. כל אבא וכל אמא היא גם בן אדם, עם צרכים, רצונות, מישאלות ורגשות. לשושת הנ"ל ניתן מקום, וזה מפנה לנו כהורים כוחות להתמודד ולהיות שם עבור ילדנו כמו שהם זקוקים לנו. שאיפת התהליך להגיע למקום שבו אנחנו חשים שלמים עם עצמנו ועם ההורות שלנו.
מהו האתגר הגדול ביותר של הורים וילדים בימנו?
האתגרים הגדולים של ההורות בימנו:
1. שכפול של אלמנטים ממערכות יחסים שחווה ההורה כילד, המשתחזרים לאוו דווקא במודע למערכת היחסים עם הילד.
2. חיים בעידן הנוכחי סוחפים לא פעם לשימוש יתר במסכים, וזה מטשטש את המקום של יחסים בחיינו.
3. נושא הגבולות השתנה באופן מהותי בשני הדורות האחרונים, ועלינו לבנות את שיטת הסמכות ההורית שמתאימה למשפחה שלנו.
4. רגשות שונים, בראשם הזדהות ואשמה, מונעים מאיתנו לקחת החלטות הוריות שילדנו זקוק להן מאיתנו. ההזדהות מורידה את הכוחות שלנו ומעוותת את ראייתנו לגבי צרכי הילד, המסוגלות שלו ומה הוא צריך מאיתנו.
5. צורך בפתרון בעיות ממוקד – אם זה על רקע הפרעות התנהגות, סף תסכול נמוך, חוסר קשב וריכוז כש…
6. דחיה בחברת הילדים – איך מסבירים לילדים שהם ראויים וגורמים להם להדהד את זה הלאה לסיביבתם?
7. צרכים מיוחדים – איתור, הגדרה, מיפוי צרכים, התמודדות, וקבלה של הילד שיש לנו. תהליך זה לא פעם כרוך בכאב, התפתחות ואפילו מיני סוג של אבל על הילד שחשבנו שיהיה לנו. אבל, מי שעובר אותו, ומוכן להסתכל לילד שיש לו בידיים.. זוכה לעולם ומלואו בחזרה.
8. טראומות וחרדה – אם זה על רקע התקופה, ואם מדובר בפוביה ספיציפית. פחד מג'וקים, טיסות, חושך וכיו"ב. חרדת נטישה, תלותיות וכיו"ב. מקרים מבהילים שקרו, תאונות, ואפילו ארועי טרור. למכון לב ארי יש מטפלות מוסמכות לטיפול בטראומה וחרדה, ואף מוכרות במשרד הביטחון.
9. עייפות – הורים רבים עובדים המון, ומגיעים לבית ולהורות כאשר הם עייפים פיזית ונפשית.
10. לדעת לשחרר – כאשר הילדים מתגייסים לצבא או עוזבים את הבית.
בהדרכת הורים טיפולית, אנחנו נותנים מקום לצרכים שלכם. אצלנו מדובר בחליפה טיפולית תפורה אישית.
עוד על מצבים שמאפיינים הורים בימנו:
לפעמים הורה מוצף אשמה וחוסר אונים מול ילדו המתמכר למסכים.
לפעמים הורה מאוכזב מהילד. "למה הוא לא יכול להיות כמוני?", שאל אחד האבות, "ספורטיבי, השגי".
לפעמים הורה מתקשה לאסוף כוחות ולהיות סמכותי, חושש שמא יפגע בילד. "אני מאוד נפגעתי מאבי שהיה קשוח איתי, מרוחק ונוקשה", אמרה אחת האימהות, "אבל הבעיה היא שהילד שלי בכלל לא מקשיב לי. מתחצף ומתעלם ממני".
לפעמים הורה עייף מאוד ואף מרגיש מנוצל, הוא עושה המון בזמן שילדיו נחים ומתלוננים. "אני עובדת מהבוקר עד אחה"צ, ומגיעה הביתה לעוד עבודה", אמרה אחת האימהות, "וכשהילדה שלי מבקשת ממני שאביא לה משהו מהמטבח בזמן שהיא צופה בטלויזיה, פשוט בא לי לצרוח עליה".
לפעמים האתגר הוא גילגול של האתגרים שחווינו אנחנו כילדים וזה מוביל להזדהות. הזדהות היא תחושה שמרוקנת מכוחות. מה יחזיר לנו את הכוחות להתמודד?
אמרה אחת האימהות שהילדה שלה ביישנית כמוה, ואף פעם לא הולכת לארוע חברתי לבד, לא יוזמת ולא עולה על במה בשום מסיבת סוף שנה, תמיד היא צריכה עזרה ושיהיו איתה, וזה מעיק ומדאיג".
לעיתים קשה להורים לשחרר את הנוער שעוזב את הבית.
בנוסף ישנם מחסומים בהורות שעוברים לעיתים קרובות לילדים, כדוגמת מצב בו הורה חווה חרדה, ומעביר (שלא במודע ובניגוד לרצונו כמובן) את אותה חרדה ממש לילד. הורה שחסום בתחום הסמכות, יאלץ פעמים רבות להתמודד עם ילד שכל הזמן בודק גבולות. במקרים אלו נתעכב במקומות החסומים, 'נתיר קשרים' מהעבר, ונברר מה יש לעשות, ואיפה כדאי לנוח ולהניח לילד – שבכלל פועל ממקומות של בריאות ולא של חולי, בניגוד גמור לדוד.
האם ההורה מודע לחשיבותו העצומה בעולמו של הילד ולהשפעה שלו על דפוסי חשיבה והרגלים שלו? מטרתו של טיפול בהורים הינה לעזור להורה למצוא דרכים לחוש שלם עם עצמו ועם דרכיו ההוריות.
הילד של עכשיו – הופך מבוגר עוד רגע.
בפגישות ההדרכה, הורים מקבלים כלים מעשיים, להתמודדות עם מצבים שונים שקורים עם הילד. מתוך כך הם משפיעים עליו לטובה מבחינת יכולתו לקחת חלק חיובי ופעיל מבחינה רגשית, משפחתית וחברתית.
הרגישו בנוח ליצור קשר: 054-6696777