Background Image

הורים רבים אינם מודעים לכלי עוצמתי ביותר, המצוי בידם: מחמאות! איך להפוך מחמאות ללפידים מאירי לבבות? 

הורים רבים לא יודעים איזה כלי עוצמתי יש להם בידיים – מחמאות!

על עוצמת המחמאות ו8 לפידי הזהב שמאירים ומחברים לבבות של הורים וילדים.

כל אדם בעולם, רוצה, כמהה וצריך שיאהבו אותו. אהבה היא הדלק שלנו בני האדם – כי אנחנו יצורים שמאוד שואפים ליחסים. מחמאה עבור ילד היא כמו לומר "אני רואה את הטוב שבך!", "אתה חשוב!", "אתה יקר!", "אתה מבין מה צריך לעשות, ואת האופן שבו מתנהלים הדברים!", "אתה משמעותי עבורי!, וגם, "צפוי לך עתיד טוב!".המחמאות מחממות את הלב ונותנות תקווה – שהטוב בנו עולה על הרע, שמגיע לנו דברים טובים, ושמעריכים אותנו.

Courses Image

אתם מסכימים איתי שעשיה = השקעה. למשל, להוריד מהשולחן = השקעה, לדבר בנועם = לחשוב ולווסת את עצמי = השקעה, לעזור לאחותי = השקעה, לחתוך סלט = השקעה וכן הלאה. מה יתן לילד כח להשקיע?המחמאה מחזקת אותנו במה שאנחנו עושים, ונותנת לנו דלק להמשיך לעשות את זה.
תחשבו למשל על עצמכם בעבודה. האם אתם משקיעים בעבודה? נגיד, תנסו להיזכר בפרויקט שהייתם מושקעים בו בעבודה. האם ציפיתם למילה טובה? מילה טובה נותנת לנו תיקוף ואישור – שאכן העבודה שלנו מוערכת. שראו כמה השקענו. שמאמינים בנו ושאנחנו בדרך הטובה להצלחות נוספות.

עם מי תרצו לעבוד עם קולגות ומנהלים שיודעים לתת מילה טובה, להעריך או אצל מי שאצלהם הכל מובן מאליו והם "מתקמצנים" על המילים הטובות? איפה היה לכם יותר נעים לעבוד? איפה אהבתם יותר את האוירה והיה לכם נעים יותר לשהות? ככה זה גם עבור ילדים בבית. מחמאות הן דלק להמשיך להשקיע לנסוע. מחמאה מדליקה לפיד בלב של ילד כשהיא:
1. משתתפת וחמה מהלב – ילד מתחבר למי שמדבר מהלב. ההשתתפות שלכם בשמחות שלו, מחזקת את תחושת השייכות שלו, ובכלל את השייכות של שניכם למשפחה. וכשאתם משלבים מילים שמתארות רגשות של השתתפות, הילד לומד שאתם ביחד – הוא לא לבד. אמירה לדוגמה "ממש מלהיב מה שאתה מכין לנו שם", או "התרגשתי כשנהגת כל הדרך לאילת – נהגת נהדר!".ואפשר גם משהו כמו, "ממש מחמם לי את הלב לראות איך אתה מצליח להתאים את עצמך גם לחברים שלך שהם 'חיות על המגרש' וגם לאחותך, שהיא תינוקת עדינה ".
2. כשאתם מעריכים את ההשקעה – שימו לב, את ההשקעה, לאוו דווקא את הביצוע. ילד יכול לשטוף כלים והם לא יהיו נקיים כמו שמבוגר ישטוף אותם. אבל אנחנו רוצים לחזק אצל הילד את הנטיה לעזור בשטיפת כלים, אנחנו ניתן לו מחאה על עצם ההתגייסות ולא על מידת הניקיון. "איך ניקית את הכלים, ואחותך יבשה אותם עם המגבת – ממש עבודת צוות!".
3. מילים טובות – השתמשו בניסוח חיובי. תמיד מה כן ולא מה לא.למשל, אנחנו לא נרצה לומר "יוני, כל הכבוד שלא זרקת היום אוכל על הרצפה" אלא "יוני היום אכלת עם כפית, והסביבה שלך נקיה – אני ממש גאה בך". המח שלנו לא שומע את המילה "לא". ככה שאם אנחנו מוסיפים את המילה "לא" היא תימחק, ואנחנו נשמע רק את היתר. למשל, "אני מבקשת שלא תחשבו –על פיל וורוד ולא על פילים וורודים!". על מה אתם חושבים? המח לא מחשיב את המילה לא. אז אם נגיד, "אני שמחה שלא הרבצת לאף ילד באימון", הילד יבין שאנחנו חושבות ומצפות שהוא ירביץ ואולי יתחיל לחשוב על עצמו אפילו כ"מרביצן". לעומת זאת אם נגיד "איך אני מעריכה אותך, שהיום הסברת במילים כל דבר שהפריע לך", נותן לילד אופק חיובי.
4. סימון דרך – כמו בחברה להגנת הטבע שם מסמנים שבילים, מחמאה מסמנת לילד מה הדרך, שבה הוא אמור לצעוד – מקדו את המחמאות שלכם סביב נושאים שאתם רוצים לטפח בבית או אצל הילד. למשל, עבור ילד שנוטה לצעוק, "כל כך נעים לי להיות איתך כשאתה מדבר ככה בשקט".
5. שקפו לילד את חוזקתיו – ילד שטוב בבניית לגו, תוכלו להגיד לו משהו כמו "אתה מדהים ביכולת הבניה שלך".
6. "פיתוח תוכנה" או שילוב חוזקות כמדרגה להמשך הדרך – ילד שבונה הכל בלגו אבל רק לפי החוברת, ואתם רוצים לפתח אצלו חשיבה עצמאית, תוכלו לומר לו לדוגמה "ככל שאתה יותר בונה, יש לך יותר השראה, לבנות לבסוף את הדברים שאתה תרצה להמציא וליצור".7. גם אתם זקוקים למחמאות – כולנו. איזה כיף לשמוע שהשניצל ממש טעים? או שהיה כיף שלקחתם אותנו ללונה פארק? למדו את ילדכם לתת מחמאות. וספרו לו איך אתם מרגישים כשאתם שומעים ממנו מילה טובה. תוכלו לשאול את ילדכם למשל – מה הוא אהב במה שבישלתם, או מה היה לו נעים היום שעשיתם. זה יתרום ליכולת של הילד לראות בכם סוביקט, כלומר בני אדם ולא "רק הורים" המצוים בשירות הילד ולמענו. זה מפתח חשוב שביכולתכם ללמד את הילד, שהמילים הטובות שלו נותנות כח למי שסביבו.8. עיניים טובות, הכרת הטוב ובניה של תחושת שייכות – הם מנהגים שיכולים לתת לכם נחת לשנים ארוכות. אפשרו לעצמכם לערוך עם ילדכם מעין טקסים נחמדים כאלו, לפני השינה. בזמן שהכל שקט ורגוע. ומיצאו משהו אחד טוב לומר לילד שלכם, ומשהו טוב לומר לעצמכם. ושאלו גם אותו לגבי משהו טוב שהוא אומר לעצמו, ומשהו טוב שהוא אומר לכם. ככה הילד ילמד להסתכל על הצד החיובי בחיים. רק טוב יצא לכם מזה.

כתבה:

מאיה לב ארי

פסיכותרפיסטית, מטפלת דיאדית

בשילוב דרמה תרפיה ו EMDR

מדריכת הורים ומדריכת מטפלים בכירה

מייסדת מכון לב ארי

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *