EMDR
מהו טיפול EMDR?
EMDR – היא שיטת פסיכותרפיה אינטגרטיבית, והיא מהווה גל חדש בפסיכותרפיה של המאה ה21, בכך שהיא משלבת היבטים פסיכו-נוירו-פיזיולוגיים, והיא שוזרת בתוכה נגיעות מהגישות הפסיכולוגיות שקדמו לה (הגישה הדינמית, הקוגניטיבית התנהגותית, מיינדלפולנס, DBT ועוד). מדובר בגישה מבוססת מחקר, אשר מבחינה סטטיסטית גורפת הצלחות ופריצות דרך ברמת יעילות גבוה מאוד גם במקרים טראומתיים, שנחשבים מורכבים או קשים. כולל השפעות של תקופת הקורונה, מעברי דירה, אירועי טרור, אסונות, תאונות, חשיפה לסירטונים וצריבת תמונות קשות בראש מאירועי אמת או מדיה, לופים חשיבתיים, סטרס, אימה וחרדה, כולל פוביות (פחד ממשהו מסויים – מקומות סוגרים או ג'וקים למשל), פחד טיסה או נהיגה וכיו"ב.
מטרת הEMDR לטפל בטראומה – ארועים מבהילים שמשפיעים על האדם במונחי גוף נפש ומיינד.
EMDR מטפל בטראומה חד פעמית שקרתה או במצבי חיים מורכבים שהימשכותם חלה על פני זמן רחב.
הEMDR רואה טראומה במובן הרחב ביותר של המילה – כל דבר קרה ונבהלנו ממנו. כאשר אנו נבהלים ולא יודעים איך לנהוג, משהו קורה לנו במח, בגוף, ואנחנו רוצים לברוח, לתקוף או שאנחנו קופאים.
פעמים רבות זה משרת אותנו לטובת הישרדות, אולם פעמים רבות יותר, זה פשוט יוצר אצלנו סטרס, חרדות, כאב או תופעה פיזית בלתי מוסברת כולל כאב גופני ללא אטיולוגיה רפואית (למשל כאבי ראש, חוסר יכולת לזוז (קיפאון), פיברומיאלגיה, יבלות לא מוסברות, איבוד קול וכיו"ב) – שאנחנו לא יודעים מנין הגיעו ואיך לרפא אותן. כאן ה EMDR נכנס לתמונה, כדי לשחרר את "הנעילה" הלא מסתגלת, לעבד את מה שקרה ולחזור, להפחית חרדה, ולחזור לתיפקוד.
EMDR מטפל גם בטראומות מתמשכות ביחסים, כולל יחסים רעילים או מורכבים עם אדם פגוע נרקיסיסטית / פסיכופת או בעל מחלה או הפרעה נפשית. כולל אהבה נכזבת, פגיעה חד פעמית כגון תאונה, מלחמה או פגיעות מתמשכות על רקע יחסים מורכבים, תפקוד תחת עומס וכיו"ב, EMDR מטפל גם במחשבות טורדניות כולל OCD.
EMDR היא גישה מאוד מפותחת, הנשענת על אלפי מחקרים עולמיים. נעשה בגישה זו שימוש ראשי בכל העולם, והיא נחשבת לסוג טיפול מועדף בגופים עולמיים גדולים. יכולים ללמוד EMDR אך ורק מטפלים בעלי תואר שני טיפולי ומעלה (פסיכולוגים, מטפלים באומנויות ועו"סים), אשר יש להם ניסיון טיפולי של שנים.
מה קורה לאדם במצבי טראומה?
מצבים כגון אלו נוטים להוביל לתבנית רגשית-נוירולוגית-פיזיולוגית חוסמת. תבנית חוסמת יוצרת תקיעות וקושי להמשיך הלאה. שורש הבעיה בזיכרונות שלא עובדו במלואם והשאירו שאריות. חוויה שהדברים לא פתורים. מדובר באזור שמתפקד כאילו העבר הווה. מתוך כך ישנם פלאשבקים או לופים של חשיבה, וותחושת חסימות בדרך לתכנן, לתפקד ולפעול באופן שיהיה מיטיב עם האדם עצמו. הדבר יכול להתבטא באופן סומטי (גופני), למשל מועקה בגרון, חולשה, עייפות, ברכיים רועדות, כאבי ראש ועוד. באופן נוירולוגי – קשיים לייצר חשיבה הגיונית, ובאופן רגשי – הרגשות והמחשבות ששררו בזמן ההוא, ממשיכים לתקוף ולהיחוות בהווה, באופן שקשה מאוד להשתחרר ממנו.
הטיפול ב-EMDR מביא להשלמת העיבוד של זיכרונות מציקים אלו, לצמצום השפעת הזיכרון השלילי ולמיסוס החסימות. מתוך התהליך מתאפשר למטופלים לפתח מנגנוני התמודדות ותבניות חשיבה אדפטיביות יותר.
EMDR משלבת אלמנטים של מרכיבים רגשיים מטיפולים בגישות נוירולוגיות, פסיכודינמיות, התנהגותיות, קוגניטיביות, אינטר-סובייקטיביות, פיזיולוגיות ואף משלבת אלמנטים של מיינדפולנס. אחד המרכיבים המרכזיים שמבחין EMDR משיטות טיפול אחרות הוא האלמנט הייחודי של גירוי בילטרלי (של שתי המיספרות המוח) באמצעות גירוי חושי הפועל על שני צדי הגוף לסירוגין. זהו כלי עדין ועוצמתי כאחד הנותן ביד המטופלים את היכולת ללמד את עצמם להירגע ולייצב את מחשבותיהם.
הגישה כוללת טיפול "באירועי עתיד" ומאפשרת איסוף כוחות חיוביים ונכונים להתמודדויות באופנים הרצויים. היבטים אלו בגישה משלבים בין דמיון מודרך ובין כלים דיאלקטיים שונים, שתורמים להכנת אדם לעתיד רצוי. למשל הכנה לראיון עבודה, לדייט, לשיחה חשובה, לטיסה ושאר אירועים משמעותיים שהאדם מבקש לעצמו.
בשנת 2013 הוכר הEMDR על ידי ארגון הבריאות העולמי כטיפול מבוסס ראיות, המומלץ לפוסט-טראומה בקרב מבוגרים, מתבגרים וילדים. קודם לכן הוכרה על ידי ארגונים אחרים כשיטה בעלת אחוזי הצלחה מאוד גבוהים וכמבוססת ראיות- ב-1998 על ידי ה-APA, וב-2004 על ידי האגודה האמריקנית לפסיכיאטריה.
שיטה זו ידועה בהצלחותיה במקרים של פוביות, טראומה, וחרדות כגון חרדת בחינות, חרדה חברתית, חרדת כישלון, חרדת נטישה, ובמקרים של חרדה מוכללת – כלומר חרדה מהרבה דברים, חרדתיות כללית.
אנו עושים שימוש ב EMDR בשילוב פסיכותרפיה פסיכואנליטית לטיפול בתהליכי שיקום והחלמה, מחלות אוטואימוניות, פיברומיאלגיה, תסמינים רפואיים שלא נמצאה להם אבחנה רפואית, קושי בנטילת החלטות, מערכות יחסים מורכבות, פוסט טראומה מורכבת, התמודדות עם משברי חיים, טיפול בבן משפחה חולה או בעל מורכבות, חרדת נטישה ועוד, או כטיפול ממוקד סימפטומים וקצר מועד.
במלחמות וארועי טרור מתגלגלים, הEMDR מציע סוגי התערבויות נקודתיות, שמטרתן לצמצם את הסיכון לפוסט טראומה, ולמסגר את מה שקרה "כאירוע אקוטי בלבד". משמעות תהליך זה, הינה יציאה מההלם וחזרה לתיפקוד כשלב ראשון. טיפול מסוג זה נמשך מספר פגישות מועט, לרב עד 5 פגישות. בחלק גגדול מהמקרים אין צורך בטיפול המשך, ובחלק אחר, כאשר ישנן מורכבויות, ה EMDR יודע להציע טיפול מתמשך לאותן מורכבויות שמתעוררות.
במהלך מלחמת חרבות ברזל מכון לב ארי מטפל בנפגעי עוטף עזה בהתנדבות – ובנפגעי טראומה מהמעגל הראשון שחוו את האסון פנים אל פנים, ומעניק עד 5 פגישות למטופל לפי שיקול דעתו, משאביו ויכולותיו.
גישה זו מועדפת פעמים רבות ע"י משרדי בטחון ברחבי העולם וגם בישראל.