כאשר מתרחש ארוע קשה, הוא מציף את מערכת העצבים ולעיתים הוא ננעל במח, יחד עם התמונות, הקולות, הריחות, המחשבות, הרגשות, והתחושות שהתרחשו בזמן הארוע. התקיעות יוצרת חסימה או פרשנות מעוותת, רתיעה או פחד, לופים או הפרעות בחשיבה ולעיתים אף מחלה. השימוש בEMDR משחרר את מערכת העצבים, ומאפשר למח לעבד את החוויה שנתקעה. למעשה המח שלך הוא זה שמרפא את עצמו.
המח מרושת כולו באירועים שנצרבו בזיכרון. מכל אירוע המח מפיק משמעות, אזהרות, תובנות, אומץ, קשיים ואף מערים מחסומים. הEMDR זו גישה טיפולית יעילה, ממוקדת, נחקרת ומוכחת ב-40 השנים האחרונות ברחבי העולם, אשר באמצעותה אנחנו יכולים לגשת באופן קל ומהיר יחסית לרשת הזיכרון הזו. רבים מוצאים את עצמם מופתעים לגלות איך זכרון אחד מהווה בסיס למגדל של פרשנויות חוסמות שמשתחררות בעקבות הטיפול.
הEMDR מהווה פסיכותרפיה, הנשענת על ידע קודם מתחומי הפסיכותרפיה והוא משלב שזירות קוגניטיביות, התנהגותיות ודיאלקטיות. וזו הסיבה שהוא מכונה הפסיכותרפיה של המאה ה21. בגלל שהוא מכנס בתוכו גוף ידע עצום מתחומי טיפול רבים.
ידוע שיעילות הEMDR גבוה מאוד מבחינה טיפולית. מה הסיבה?
הEMDR ניגש באופן כמעט ישיר לתאי זיכרון מודחקים ומאפשר אליהם גישה. זאת תוך שהוא מזמן הקהיה של הכאב, או החזרה של המח לתפיסת האירועים בפרופורציה נטולת הבהלה. הבהלה מאפיינת זמן אמת. כאשר קרו האירועים במקור – נבהלנו. הטיפול בEMDR מוציא את הבהלה מהמשוואה ומאפשר לחשוב על מה שקרה בשיוויון נפש. יש מי שאומרים שזה כמו חיווט המח מחדש, תוך תחושת הקלה וניקיון ממשקעים רבים, שהכבידו לאורך השנים. הטיפול בEMDR למעשה מאפשר להיפגש עם הדברים ממקום חדש, של כוחות ורוגע.
בטיפול בילדים ובמבוגרים במגוון של תלונות אפשריות ביניהן: טראומה וחרדה, פחדים ופוביות, דיכאון, יחסים מורכבים, התמודדות עם אובדן ובעיות גופניות בעלות מרכיב או טריגר רגשי, מצבי לחץ, OCD, נפגעי תאונה ועוד. למעשה השימוש ב EMDR יהפוך כל טיפול רגשי ליעיל פי כמה וכמה, בגלל שהוא משנה תבניות הבנויות מחשיבה-תפיסה עצמית-מצב רגשי-פרשנויות לאירועים-חוויה גופנית ונפשית.
הנחת היסוד בטיפול בגישה, היא, שמערכת הזכרונות במוחינו מנהלת את הזכרונות שלנו 24 שעות ביממה בצורה מיטבית ומאפשרת לנו לתפקד לצידם בצורה טובה. כל חוויה חדשה, כל אינפורמציה שאנו קולטים במהלך חיינו, אמורה לעבור תהליך של עיכול ועיבוד, כאשר המידע המשמעותי מופנם ומאוכסן בזיכרון והופך לכלי המשרת אותנו בהמשך הדרך.
כאשר אדם חווה חוויה עוצמתית מדי עבורו (טראומה), מוחו אינו מסוגל לעבד את האינפורמציה כפי שהוא עושה באופן רגיל. חוויה כזו תעמיס על המערכת ותיצור זכרונות שאינם מצליחים להיות מעובדים ונשארים תקועים במערכת העיבוד בעוצמה הגבוהה בה הם נחוו. במצב כזה, יחווה האדם מצוקה גבוהה סביב כל טריגר הקשור לזכרונות אלו ומפעיל אותם, כגון ריח חזק, משפט מסויים, סיטואציה דומה ועוד.
מצב זה יכול להשפיע על הדרך בה האדם רואה את העולם ומתמודד עמו. ולכן נוכל לראות את האדם סובל לעיתים קרובות מסימפטומים שונים, מתגובות רגשיות חזקות, מהתנהגויות לא מתאימות, מתפיסה עצמית שלילית והימנעות מאזורים ואירועים הנקשרים לזיכרון והגורמים לעוררות, לעיתים מבלי שיהיה מודע לכך.
הטיפול בגישה מאפשר למח את העזרה החיצונית לה זקוק, על מנת לעבד באופן מהיר את אותם זכרונות טראומטיים ולאפשר למטופל הטבה קוגנטיבית- רגשית והקלה ניכרת בסימפטומים ההתנהגותיים והגופניים התואמים לה.
EMDR היא גישה פסיכולוגית לכל דבר, ורשאים לטפל בה רק מטפלים במקצוע טיפולי בתחום בריאות הנפש, בעלי תואר שני ומעלה, שלמדו אותה בצורה מוסדרת.
הגישה זכתה להכרה רשמית על ידי אירגונים בינלאומיים רבים בהם הסתדרות הפסיכולוגים האמריקאית, הסתדרות הפסיכיאטרים האמריקאית, ארגון הבריאות הבריטי, והארגון הבינ"ל לחקר הטראומה (ISTSS)., ארגון הבריאות העולמי הכריז על EMDR כאחת משתי שיטות טיפול המומלצות לטיפול בלחץ, חרדה ובמצבי פוסט טראומה.
בישראל- המועצה הלאומית לבריאות הנפש (גוף של משרד הבריאות) המליצה על EMDR כאחת משלוש שיטות לטיפול ממוקד טראומה, שהמחקר הוכיח את יעילותם.
א. התמודדות עם אירועים טראומטיים כגון חרם כיתתי, ריב גדול, יחסים מעיבים או קשים במשפחה, תאונה, תקיפה, פיגוע, אובדן אדם קרוב או חיית מחמד.
ב. התמודדות עם חרדה- התקפי חרדה, פוביות, חרדה חברתית, חרדת בחינות, חרדת ביצוע, חרדת נהיגה, חרדת אסלה, חרדת נסיעה, חרדת טיסה ועוד.
ג. התמודדות עם משברי חיים- כגון פיטורים, גירושים, אהבה נכזבת, בגידה, טיפולי פוריות, טראומת לידה, דיכאון ועוד.
ד. שינוי דפוסי התנהגות חוזרים-כגון בחירות שגויות חוזרות, דחיינות, חוסר החלטיות, התקפי זעם, מצבי רוח משתנים, קשיים בינאישיים, קשיים זוגיים, ערך עצמי נמוך, התבוננות על עהעולם בשחור ולבן, שנאה עצמית, שנאת זרים, יחסים מורכבים עם בני משפחה לרבות ילדים ועוד.
ה. חיזוק תחושת ההערך והבטחון העצמי כמחסום פנימי לקידום אישי.
ו. OCD, פיברומיאלגיה, מחלות כאב, מחלות סרטן ומחלות שיש להן מרכיב רגשי.
משך הטיפול משתנה מאדם לאדם. וקשור לקושי עמו מגיעים לטיפול. במידה ומדובר בנושא או בעיה חד פעמית שקרתה או שמדובר בסיטואציה ממוקדת וסמוך יותר לרגע היווצרות הבעיה, כך יהיה הטיפול ממוקד יותר וכנראה קצר יותר בטווח הזמן. במידה ומדובר בקושי רוחבי יותר או מתמשך, כגון טיפול יחסים מורכבים, כך הטיפול יכול להיות ארוך יותר בזמן. לא ניתן לומר מראש כמה זמן הטיפול יקח. כן ניתן לראות שהEMDR יוביל במהירות גבוה יחסית לעומקים ושיחרור מכאב ופחד פעמים רבות מאוד.