טיפול קוגניטיבי התנהגותי
הCBT הינו טיפול קוגניטיבי התנהגותי שמתאים לילדים ולמבוגרים כאחד.
החיים שלנו ע"פ תפיסת הCBT הם רצף של פרשנות > רגש > התנהגות (תגובה).
כשקורה לנו משהו, אנחנו ישר חושבים על המעורבים מחשבות שהן אוטומטיות.
מחשבות אלו צובעות את כל עולמנו ומשפיעות על איך שאנחנו מגיבים, מתנהגים ועל מה שאנחנו משיגים בתגובה.
למעשה מדובר בטיפול ששם דגש על פרשנות לסיטואציות בחיים, ועל שינוי רגשי כתוצאה משינוי התנהגותי ולהיפך.
הפן הקוגניטיבי: מחשבות / פרשנות למציאות
למשל אדם שנוטה להיעלב, נוטה לתת פרשנויות של עלבון ודחיה לכל מיני סיטואציות בחיו, גם לכאלו שאין בהן ממש דחיה והן לא נועדו להעליב. או אדם שרואה כאילו "כולם", "תמיד", "אף פעם" כל אלה הן בגדר עיוותי חשיבה לפי תפיסת הCBT.
הפן ההתנהגותי:
בפן ההתנהגותי ניתן לראות שהתנהגות היא נגזרת של מחשבה ורגש. ככל שנרחיב את יכולתנו לראות את העולם מזויות יותר מגוונות, ובעיניים פחות אוטומטיות, התנהגותנו תשתנה.
בנוסף, טיפול קוגניטיבי התנהגותי מאפשר לנו להתמודד עם דברים שמעוררים בנו רגשות חזקים, כגון חרדה. ולשנות את התפיסה שלנו לגבי האוביקט ממנו אחנו מפחדים. ראשית דרך מה שאנחנו חושבים עליו אותו אוביקט, ושנית ע"י חשיפות לגורם המפחיד ודרך כך התיידדות הדרגתית (מה שמתאפשר לי הקצב האישי של כל אחד) עם מה שעורר בנו פעם פחד. חשיפות אלו יכולות להיעשות בציור, במחשבה, בדמיון, בסדרטים, וכם במציאות. הCBT נהדר להתמודדות עם מגוון פוביות גדול, בדרך שהיא יחסית פשוטה וישירה.
הורים וילדים:
מדובר על היכולת לתרומת ההורה לטובת עיצוב ההתנהגות של ילדיו. איך זה נעשה? אנחנו משפיעים על דרכי החשיבה בין אם אנחנו מודעים לכך או לא.
למשל התקפות זעם: כאשר לא יתאפשר לו לעשות זאת יותר, יהיה עליו למצוא דרכי פעולה מווסתות יותר.
לדוגמה ילד יכול נטות להעלב, כפרשנות אליה התרגל, גם כאשר הדבר אינו מעליב, כאשר ההורה מסכים עימו שהדברים אכן מעליבים. מתי אנחנו נוטים להסכים? כשאנחנו מזדהים עם הכאב של הילד. ההזהות מחלישה אותנו ולא מאפשרת לנו לתת לילד את היחס שהוא זקוק לו מאיתנו. יחס שהוא יותר מאפשר וממנף. בלי כוונה, אנחנו גורמים לו להיזגר במקום להיפתח. הCBT מסתכל על הפרשנויות יחד, ומרחיב אותן. מגמיש אותן. פותח את את ההורה ואת הילד לפרשנויות ולהתנהגויות חדשות. ובעצם כך מחזיר את יכולת הפעולה וההשפעה של ההורים והילד על המערכה כולה.
וויסות רגשי:
לעיתים ילד "מבטא את עצמו" בדרך "פרועה".
הCBT תורם רבות לוויסות רגשי, גם במובן של חרדה וגם במובן עצבים והתקפות זעם. למעשה תמיד: בערת הCBT נוכל לזהות את המחשבות והרגשות שלנו ולדבר עליהם, כחלק מווסות רגשי, במקום להתנהג אותם. וככל שהמחשבה תשתנה, ההתנהגות תשנה. ככה שעם הזמן, במקום לצעוק, או ללכת, או לטרוק אפשר לומר "אני כועסת", "נעלבתי" וכן הלאה. לדבר על הדברים במקום לפעול.
טיפול CBT מועבר במכון לב ארי הן למבוגרים והן להורים ולילדים.
CBT – להורים וילדים
מדובר בטיפול רגשי, מותאם לילדים.
הקטע הקוגניטיבי בטיפול:
הטיפול שם דגש על הפרשנות שהילדים נותנים לדברים שקורים להם בחיים. רבים מאיתנו נוטים לתת פרשנויות מעוותות לארועים, למשל "כולם..", "אף פעם..", "תמיד אומרים לי..", "הם לא רוצים אותי..".
כל אלו הן פרשנויות שגויות, שניתנו שוב ושוב לארועים, שבבסיסם לאוו דווקא יש סיבה אמיתית לעלבון, תחושת דחיה, או קיצוניות כפי שהילדים חווים אותה.
אז מה עושים?
מגדירים את המחשבות הללו (הפרשנויות) כמחשבות אוטומטיות ומחפשים פרשנויות אחרות שיכולות לעזור או להתאים. פותחים את הראש לעוד כיווני חשיבה.
הקטע ההתנהגותי בטיפול:
היבט זה בא לידי ביטוי טוב יותר דרך ההורים. אף ילד לא מעונין לשנות את התנהוגותו. דרך הדרת הורים, אנחנו עוזרים לכם לחשוב ולעצב את דרכיכם המשפחתית ומתוך כך את דרכי הילד ותגובותיו לארועים. ניתן לבנות טבלאות התנהגות לילדים, ולהשפיע רבות על התנהגותם דרך ההתנהגות ששלנו עצמנו. הדרכת הורים בדגש סי.בי.טי-סטי יתן מקום למחשבות, פרשנויות, התנהגויות של הילדים שלנו ושלנו.
ומה עוד CBT יכול לתת לנו?
-
- טיפול המשלב בין כלים מעולם ה CBT עם תהליך הקהיית חרדה שנעשה ב EMDR מאפשר התמודדות טובה יותר עם OCD בקרב הורים וילדים.
לתיאום טיפול ממוקד CBT – שילחו לנו הודעה לוואצפ הנייח 098800400 – כפתור לוואטצאפ נמצא בתחתית העמוד